čtvrtek 2. srpna 2012

Rathnapura a přesun do Kandy

Pomalu, ale přece jsme dojeli do města, které mělo oplývat drahokamy. Nevím čím to, ale poprvé za celou dobu se o nás vůbec nezajímali tuk-tukáři. Nakonec jsme jednoho oslovili, řekli mu, do kterého hotelu chceme, a on (patrně neuměl mluvit), ukázal na prstech jedničku (palcem, ne po Topolánkovsku), jakože 100 rupií. To se nám zdálo moc a tak jsme řekli, že 70 rupií maximálně. Tuktukář zavrtěl hlavou, my pozadím, a odešli jsme o kus dál. Koukli jsme do mapy, kudy k hotýlku, když v tu chvíli přijel náš tuktukář a přijal naší cenu.

Dovezl nás na místo, my jsme po chvilce váhání pokoj v hotýlku vzali, dali si palačinky a jali se odpočívat.

Druhý den jsme se vydali na autobus směr Kandy. V průvodci LP bylo napsáno, že cesta busem do Kandy trvá až 6 hodin, čemuž jsme nechtěli uvěřit. Po půlhodinovém čekání (které je zatím na Srí Lanku a její busy neobvyklé) přijel moderní autobus, kterým jsme odjeli.

Cesta trvala 4 hodiny, a byla vcelku pohodová. V Kandy nás překvapil ruch většího města, na který jsme si za poslední týden tak nějak odvykli. Vybrali jsme si tuk-tuk, který řídil sympatický tuk-tukář Suraj, kterého jsme si docela oblíbili. Místo, které jsme vybrali dle Lonely Planet bylo sice volné, ale pokoj na náš vkus předražený (2750 rupií, tedy 460 Kč pro dvě osoby je na srílanské poměry přespříliš). Požádali jsme Suraje o zavezení na jiné místo, které tentokrát vybral on, tam ale bylo také plno, takže jsme zkusili třetí, jím navrhované místo, které se nakonec stalo naším kandyjským domovem.

Proč bylo tak plno a draho? V Kandy se posledních 10 dní koná festival jménem Perehara, plný nejrůznějších přehlídek, tanců a hlavně lidí. Všude plno, a kde plno nebylo, cena dvojnásobná. Dnes byl ale poslední den, čehož si naštěstí byla vědoma majitelka “onoho” místa a dala nám cenu férovou.

Po rychlém vyložení věcí jsme využili  Suraje k odvezení do centra, kde jsme shlédli závěr festivalu. Přehlídka byla úžasná, spousta tanečníků a hromada zajímavých příležitostí k focení. Mimo jiné několik oblečených slonů…

Obleční sloni

Odpoledne jsme pak strávili procházkou okolo jezera a také dobrým místním obědem…

Žádné komentáře:

Okomentovat