úterý 28. června 2016

Hué: Citadela

Hué je opravdu super město. Musím říct, že mě z Vietnamu zatím oslovilo nejvíc. Je vlastněpřesně tím, co jsem si jako Vietnam představoval…
Ráno jsme se opět bohatě nasnídali, a vyrazili na cestu do citadely. I když noční déšť, při kterém jsem psal včerejší příspěvek, přerostl nakonec ve fakt velkou bouřku, nevadilo to. Ráno bylo zase nádherně – mráčky tak akorát na focení. Takže další bod pro Hué.
K citadele – citadela je stará část města, obehnaná hradbami. Uvnitř jsou také domy, spousta obchůdků, ale žádné hotely. Stavba započala v roce 1804, a hradby vydržely i útok Američanů. Je tu také královský palác – taková menší citadela v citadele. První, co nás po vstupu zaujalo, byl stožárová plachta (Saturnin) vlajkový stožár. Působí majestátně, a spolu s lekníny v příkopě velice fotogenicky.
IMG_7995
Vlajkový stožár. Dobré ráno, Vietname!
Uvnitř citadely se nám nejvíc líbil císařský palác. Ačkoliv byla během válek velká část poničena, je nyní restaurován. A podobu celé citadely taky moc pěkně popisuje 3d vizualizace, kterou v paláci nyní pouštěli. Zaujalo také logo ‘Samsungu, vnořené dotelevizní skříně tak, že to vypadá, jako původní reklama z devatenáctého století. Ve frontě na vstupenky jsme potkali postarší Čechy.Pán, když slyšel češtinu, rychle přepnul do angličtiny, aby se s námi nemusel bavit. Jeho škoda, mohl se dozvědět spoustu zajímavých věcí…
Po prohlídce císařského paláce jsme zůstali ještě chvilku v parku poblíž, poslouchali hudbu z nedaleké vily, a užívali si svěžího vánku. Potom jsme se prošli vnější citadelou, kde jsme měli možnost vidět celou řadu krejčovských dílen, a vůbec pěkných domů.
Možná znáte Kamu. Je to taková ta potetovaná kuchařka, co má vlastní pořad o jídle ve Vietnamu v televizi. V Ćeské, ne Vietnamské. Sledovali jsme  ten pořad už před návštěvou Vietnamu, a moc nám nesednul, nicméně teď, když jsme v Hué, jsme se podívali znovu, a najednou všechno dává větší smysl. Klárka si vzpomněla, že poblíž citadely je restaurace hluchého pána, který vyrábí jednoduché otvíráky (dřívko a šroubek), a při otevírání dělá vtipné “psí kusy”. Restauraci jsme měli nalezenou na mapě, ale chvilku nás heldání potrápilo, v mapě byla zanesena špatně. Dali jsme si závitky, které jsou typické pro oblast středního Vietnamu. A typické zde je nejspíš i to, že si je musíte sami ubalit. Dostanete rýžový papír, připravenou zeleninu a maso / šrimpíky (zdravím Radka), a ubalte si. To se nám moc líbilo. Já jsem si objednal pivo, abych viděl, jak nám pán flašku otevře tím otvírákem, a byla to docela zábava. Při druhém pivu (nemohl jsem zůstat u jednoho) mi pan majitel otvírák i podepsal a věnoval. Super způsob, jak svoji restauraci odlišit… Jo a pokud shlédnete video Kamu, dozvíte se také, že hosté panu majiteli posílají fotky, kam se jeho otvíráky dostaly.
IMG_8036
Pan Lac Thuon nám podepisuje svůj otvírák.
Odpoledne jsme si ještě prošli město a zarezervovali výlety – zítra do jeskyní a do demilitarizované zóny, a pozítří do Hoi Anu. A navštívili další super restauraci a úžasná jídla. Už zníme jak Kamu.

Žádné komentáře:

Okomentovat